Staar, wat zijn uw opties


Staar, wat zijn uw opties.

Wat is staar?
Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend.

De behandeling.
De enige manier om staar te behandelen is middels een lens vervangende operatie waarbij de troebele lens vervangen wordt door een kunstlens. Deze operaties worden in dagbehandeling verricht onder plaatselijke verdoving. In Nederland worden ongeveer 180.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is de meest uitgevoerde operatie. Met de huidige technieken is een staaroperatie een zeer veilig uit te voeren operatie.

Kan ik dan ook weer lezen zonder bril?
Het antwoord op die vraag is: Ja! Er is een mogelijkheid om na de staaroperatie ook zonder bril te kunnen lezen. De eigen lens wordt dan vervangen door een multifocale lens. Wij gebruiken hiervoor de Symfony lens. De kosten voor de “lees” lenzen worden echter niet vergoed door u zorgverzekering, zij vergoeden alleen de lens en de operatie die noodzakelijk zijn om de staar te behandelen, de leesoptie vinden zij geen medische noodzakelijkheid.
Voor het plaatsen van de Symfony lenzen vragen wij een eigen bijdrage.

Wist u dat?
Deze multifocale lenzen hebben het leesgedeelte rondom de lens zitten, dit betekend dat als u iets boven u hoofd moet doen, bijv schilderen of stuken u ook dat goed kunt zien.
De ingreep zelf maar enkele minuten duurt, het plaatsen van de lenzen gebeurd onder plaatselijke verdoving, van de behandeling zelf voelt u helemaal niks.
Bij een lensimplantatie is het gezichtsvermogen binnen een dag al deels hersteld. Soms is het gezichtsvermogen na de behandeling bij hogere bijziendheid zonder bril beter dan vooraf met bril. Dit heeft te maken met de verkleining van het beeld bij erg sterke glazen.

Heeft u vragen over deze multifocale lenzen? Neem dan gerust contact op met onze kliniek assistenten op 070-7620300.