Uw oude bril krijgt een tweede leven


Veel (oud)patiënten van Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek doneren hun oude bril in onze brillenvazen die bij de receptie staan. Na de behandeling hebben zij hebben immers geen bril meer nodig, maar een oude bril kan veel betekenen voor mensen elders in de wereld.

The American School of The Hague

Onlangs hebben wij samen met Oogkliniek De Horsten een doos met ongeveer 200 oude brillen afgegeven bij The American School of The Hague. Ieder jaar brengen leerlingen van deze school een bezoek aan Nepal, Thailand en Tanzania.

Begin 2018 gaan zij naar Tanzania en worden “onze” oude billen gebracht bij de Masai-stam. De Masai maken kleding en sieraden voor zichzelf, maar ook om te verkopen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Deze sieraden zijn vaak gemaakt van kleine kraaltjes, dus goed zicht is erg belangrijk om deze sieraden te kunnen maken.

Brillen aanmeten in Tanzania

In dergelijke moeilijk bereikbare gebieden is er geen mogelijkheid om ogen op te meten met apparatuur zoals wij dat hier gewend zijn. De oogmeting daar is heel eenvoudig: de doos met brillen wordt neergezet en mensen beginnen gewoon brillen te passen. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar het is de beste (en enige) manier om iemand hier een bril “aan te laten meten”.

Geeft een bril goed zicht? Dan houden ze de bril. Geeft een bril geen goed zicht? Dan passen ze een andere bril, net zolang totdat men een goede bril gevonden heeft. In de doos met ongeveer 200 brillen die we hebben meegegeven zit er dus altijd wel 1 bril tussen waar iemand beter mee gaat zien.

Door uw bril te doneren in onze brillenvaas, geeft u niet alleen uw oude bril een nieuw leven, maar u geeft ook iemand in een ontwikkelingsland een heel nieuw zicht en nieuwe kansen.

Wij vinden het een mooi idee dat er straks een ander paar ogen door uw bril kijkt, en daar net zo blij en verbaasd over is als onze patiënten na een behandeling.