Contactlenzen en het gevaar op acanthamoebe


Iedereen met een kleine beschadiging aan het hoornvlies kan acanthamoebe keratitis krijgen, maar dragers van zachte contactlenzen lopen het grootste risico.

Wat is acathamoebe?

Acanthamoebe keratitis is een zeldzame, ernstige ooginfectie die vreselijke gevolgen kan hebben. De infectie wordt veroorzaakt door een parasiet in besmet water. Deze parasiet kan zich niet alleen in (vervuilde) meren, zeeën en rivieren bevinden, maar ook in ons leidingwater en in zwembaden. Veel mensen worden blootgesteld aan deze parasiet, gelukkig worden slechts enkelen besmet.

Symptomen van acanthamoebe

De infectie kan optreden na letsel aan het oog, blootstelling aan besmet water of bij slechte hygiëne. Wanneer acanthamoebe keratitis niet tijdig wordt behandeld, kan het leiden tot verlies van het oog of permanente blindheid. Je kunt onder andere last krijgen van:

  • Hoofdpijn
  • Gevoeligheid voor licht
  • Pijnlijke ogen
  • Rode en ontstoken ogen
  • Wazig zicht
  • Het gevoel dat er iets in het oog zit

Dragers contactlenzen

Dragers van contactlenzen lopen een groter risico op besmetting. De parasiet kan zich namelijk onder de contactlens nestelen. Denk je last te hebben van bovengenoemde symptomen? Doe dan direct je lenzen uit. Als de klachten niet snel vanzelf overgaan, neem dan contact op met je contactlensspecialist of huisarts.

Verlaag de kans op een infectie

Verlaag de kans op een infectie door je goed te houden aan de gebruiksinstructies die je hebt gekregen van je contactlensspecialist. Vervang je lenzen en lenzenbakje op tijd en zorg dat je handen goed schoon en droog zijn voordat je lenzen inzet of uitdoet. En gebruik geen kraanwater om lenzen in te bewaren. Laat een weinig gebruikte kraan altijd even doorspoelen voor je het kraanwater gebruikt om je handen te wassen.

Doucheputje gevaar acanthamoebe

LET OP: Acanthamoebe heeft de neiging zich in stilstaand water (bijvoorbeeld doucheputjes) te vermenigvuldigen. Pas dus extra goed op dat je bij het schoonmaken van het doucheputje geen vuil water in je ogen krijgt!

Cijfers

Per jaar loopt één op de 4.000 lenzendragers een ooginfectie op, in een enkel geval gaat het om de waterparasiet acanthamoebe. Alleen bij een kleine beschadiging van het hoornvlies krijgt een bacterie de kans om binnen te dringen.