Is kunstmatige intelligentie in de zorg de toekomst?


Deepmind
Uit een Brits onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine, lijkt Googles dochterbedrijf DeepMind oogziektes beter te beoordelen dan de oogartsen zelf. Dit nieuwe onderzoek naar een 50-tal oogziektes*, uitgevoerd in het oogziekenhuis Moorfields in Londen toonde aan dat het algoritme van DeepMind vaak nauwkeuriger was bij het stellen van deze diagnoses dan de artsen. Er werden 997 beoordelingen van patiënten vergeleken met die van 8 oogartsen.

Kunstmatige intelligentie
Aan de hand van 3D scans van het netvlies beoordeelde DeepMind door middel van kunstmatige intelligentie (Artificail intelligence of AI) de aandoening. DeepMind had slechts een foutmelding van 5,5 procent, terwijl de artsen het tussen de 6,7 -24,1 procent van de gevallen onjuist hadden.

Als de artsen aanvullende informatie kregen daalde de foutmarge naar 5,5 -13,1 procent. Bijzonder aan het programma is dat het ook nog kan uitleggen hoe het aan de diagnose komt.

Tijd besparen
Door gebruik te maken van de kunstmatige intelligentie van DeepMind kan dat de artsen veel tijd besparen. De scans die worden gemaakt hoeven niet meer met de hand te worden beoordeeld, maar de resultaten kunnen uitgelezen worden uit het systeem. Ook bij een foutieve diagnose kan er door middel van DeepMind gekeken worden waar het precies mis is gegaan.

De toekomst
Er zijn bedrijven die zich steeds meer richten op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie voor de zorg. Zoals het Nederlandse bedrijf Philips dat experimenten met AI doet in de radiologie en internet gigant Amazon die onlangs aankondigde zijn eigen hightech klinieken te gaan bouwen. De veelbelovende onderzoeksresultaten en grote beloftes zijn nog geen garantie voor succes. Zo staakte IBM onlangs met het AI systeem Watson om kanker op te sporen, omdat het de beloftes niet waar maakte en het implementeren van het systeem in het ziekenhuis toch ingewikkelder bleek dan gedacht. De oogartsen van Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten zijn enthousiast over het onderzoek. Oogarts van Nouhuijs: ”Lees Homo Deus van Harari en kijk naar de film “Alphago”. De opmars van Deep Mind is onvermijdelijk en fascinerend. De ontwikkelingen gaan snel en het zal niet lang duren tot dergelijke systemen klinisch toepasbaar zijn. De kunst zal worden om de menselijke kant centraal te laten blijven, terwijl je gebruik maakt van deze nieuwe mogelijkheden.”

* let op, dit is een begin, er zijn > 500 verschillende oogziekten


Goed voor de ogen week


Week van het oog
Gezondnu.nl en het Nuvo hebben deze week uitgeroepen tot de week van het oog of de Goed voor ogen week. Onze ogen zijn een belangrijk bezit en daar moeten we goed voor zorgen en natuurlijk niet alleen in deze week, maar extra aandacht voor deze belangrijke zintuigen is natuurlijk nooit weg.

350.000 Nederlanders
Meer dan 350.000 Nederlanders zijn slecht ziend of blind. In 7 op de 10 gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Nog steeds is niet iedereen overtuigd van het nut van het dragen van een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon of het dragen van een vuurwerkbril op 31 december.

Je ogen gezond houden
Het gezond houden van je ogen is niet iets waar we dagelijks mee bezig zijn, maar toch zou het goed zijn om iedere dag even aandacht aan je ogen te besteden. Het kost maar weinig tijd om een paar oogyoga oefeningen te doen of nog simpeler gewoon heel even je ogen te laten “slapen” door ze heel kort te sluiten.

Voeding
Ook voeding kan bijdragen aan het gezond houden van je ogen. Net als voor de rest van je lichaam is het eten van 200 gram fruit en 200 gram groente en voedsel met veel Omega-3 erin zoals vette vis goed voor je ogen. Ook vitamine A en het mineraal Zink zijn belangrijke voedingsstoffen voor je ogen.

Naar buiten
Neem je ogen regelmatig mee naar buiten en laat je telefoon dan thuis. Laat ze lekker ver kijken en geniet van wat je ziet om je heen. Dat geeft je ogen rust, maar is ook goed voor je hoofd en je hart. Ze zeggen niet voor niks dat ogen de spiegel van de ziel zijn. Dus zet je ogen open, zorg goed voor ze en geniet.


Computerogen


Word je blind van teveel computeren?
Het antwoord op de vraag is makkelijk. NEE, computerogen zijn vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid van het oog volgens het Oogfonds. Het is dan ook geen officiële diagnose, computerogen. Bij volwassen kan lang naar een beeldscherm kijken leiden tot vermoeidheid, wazig zien, hoofdpijn en droge ogen maar je word er niet blind van.

Let op jonge kinderen.
Je ogen ontwikkelen zich ongeveer tot je 20ste. Voor jonge kinderen kan het veel naar een scherm kijken wel gevolgen hebben voor hun zicht. Ogen die in de groei zijn kunnen misvormen door te vaak naar een voorwerp dichtbij te kijken en te weinig in de verte. Het Erasmus MC heeft 1000 kinderen van 13 jaar oud onderzocht en kwam tot de voorlopige conclusie dat een kwart van deze kinderen bijziend is. Vroeger waren dat de boeken, maar met de opkomst van de smartphone is het aantal kinderen met “slechte” ogen gestegen.

Minder fit.
Mensen die veel computerwerk doen bewegen doorgaans te weinig en worden minder fit. Het is belangrijk om je werk achter de computer af te wisselen, vaker even een pauze te nemen. Door regelmatig een pauze in te lassen wordt je productiever, creatiever en je werkt efficiënter. Dus af een toe een beetje oog-yoga en een klein rondje lopen geeft rust aan je ogen en laat je bloed weer lekker door stromen.

Wat betekent dat voor de toekomst?
Dat er aan het digitale tijdperk ook gezondheidsrisico’s zitten is best te begrijpen. Niet alleen bijziendheid, maar ook het feit dat we langdurig in dezelfde houding zitten kan lichamelijke problemen opleveren. Volgens het Arboportaal van de overheid kan langdurig werken achter een beeldscherm daarom ook gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Tenslotte kan intensief werken met een beeldscherm ook leiden tot stressklachten.


Privacy voorop, veiligheid voor alles


Privacy voorop, veiligheid voor alles

Zoals u ongetwijfeld gemerkt hebt is op 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking gegaan. In het Engels heet de AVG General Data Protection Regulation (GDPR). De verordening betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Van alle kanten vlogen eind mei mailtjes in uw mailbox om akkoord te gaan met nieuwe privacy afspraken. Ook intern bij Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek werd al maanden eerder gestart met de implementatie van de nieuwe privacywetgeving. Hoewel we sinds 25 mei voldoen aan de gestelde eisen zijn ook na deze datum een aantal bijeenkomsten geweest om te zorgen dat we met z’n allen de nieuwe eisen helemaal beheersen. Afgelopen donderdag was het moment dat we konden zeggen dat het systeem helemaal geïmplementeerd is en veilig draait. Er zullen altijd nieuwe punten zijn om nog weer verder te verbeteren, tegelijkertijd zijn we er trots op dat het inmiddels zo volledig en veilig werkt.


BlephEx, behandeling bij blefaritis of rode oogleden


Blefaritis of rode oogleden
Je zal het maar hebben, een chronische ooglidrand ontsteking of met een mooi woord blefaritis. De symptomen kunnen bestaan uit o.a. jeuk, irritatie, een “zandkorrel” gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen. De zichtbare klachten zijn korstjes en/of schilfertjes op de oogleden. De huid rondom de ogen kan rood zijn en is snel geïrriteerd. Vaak heb je wel eens eerder een strontje op het ooglid gehad. We kunnen het allemaal krijgen ongeacht leeftijd of geslacht. Blefaritis kan eenmalig voorkomen, maar vaak is het een chronische ontsteking die van tijd tot tijd actiever en heftiger is.

Gevolgen, zoals droge ogen
Als de blefaritis onbehandeld blijft kan dat lijden tot andere aandoeningen. Permanente droge ogen door een instabiele traanfilm, een chronische huidaandoening o.a. acne rosacea, demodicose ( demodex is een mijt ) en contactlens intolerantie. Omdat de aandoening vaak chronisch is, lijkt de kans op bovenstaande gevolgen toe te nemen. Tot nu toe was het beleid om de ogen te behandelen door te druppelen met kunsttranen en dagelijks wipes te gebruiken om de oogleden schoon te maken. Liep het echt uit de hand dan kon het toedienen van medicatie in de vorm van een oogzalf of een langdurige antibioticapillen kuur een oplossing zijn.

BlephEx
In onze Oogkliniek De Horsten zijn we een jaar geleden gestart met een nieuwe behandeling. Deze methode wordt uitgevoerd door een van onze optometristen. Het apparaat dat wordt gebruikt voor de behandeling lijkt op een mini elektrische tandenborstel.
Voor de behandeling worden er eerst foto’s genomen van de oogleden. Daarna wordt er een druppelverdoving toegediend en maken we met een minuscuul sponsje voorzichtig de oogleden en wimpers schoon. Tijdens het “poetsen” ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel, maar de behandeling zelf is pijnloos. Na de behandeling worden de ogen gespoeld en worden er weer foto’s gemaakt.

Resultaten
Het doel van BlephEx is om het chronisch ontstoken ooglid te behandelen. De symptomen als jeuk, droge ogen, zandkorrelgevoel en geïrriteerde ogen nemen hierdoor snel en sterk af. Na de behandeling heeft u daardoor direct veel minder tot geen last meer van uw ogen, dit betekend dat u een tijd lang niet meer twee maal daags zelf hoeft te poesten en minder kunsttranen nodig zult hebben. Omdat het vaak om een chronische aandoening gaat kan het zijn dat de behandelingen na 4 tot 6 maanden herhaald moet worden.
De kosten van deze behandeling zijn € 121,00 per keer en worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.


Nascholing Low Vision aan Oogkliniek de Horsten


Nascholing Ergra Low Vision aan Oogkliniek de Horsten
Als iemand te maken krijgt met een blijvend slecht zicht heeft dat ingrijpende gevolgen. De oogarts speelt op zo’n moment een cruciale rol in “de keten van oogzorg”. Om die reden zijn de medewerkers van Oogkliniek de Horsten in september 2018 bijgepraat door Ergra Low Vision. Bij het low vision onderzoek dat zij verrichten wordt beoogd patiënten met o.a. leesklachten als gevolg van het slechter zien een passende oplossing te bieden.

Beter zien maar dan anders
Ergra Low Vision is al meer dan vijftig jaar specialist op het gebied van low vision in Nederland en Duitsland. Hun specialisten werken in meer dan tweehonderd ziekenhuizen, zorgcentra en oogklinieken en werken nauw samen met ruim vierhonderd oogartsen. Het geven van advies over en het aanmeten van optische hulpmiddelen zoals extra sterke leesbrillen en loepen voor thuis of op het werk is een van hun kernactiviteiten. Met de juiste aanpassingen is het namelijk mogelijk volop in het leven te blijven staan. Als alleen een bril geen oplossing meer biedt helpt low vision verder.

Samen werken aan goede zorg
Een goede medische begeleiding bij oogklachten is van groot belang, maar soms kan niet voorkomen worden dat patiënten slechter gaan zien. Zorg eindigt daar niet, want het leven van de patiënt buiten de kliniek staat voor de Horsten centraal. Juist om die reden staan partijen samen klaar om de patiënten te helpen. Het bieden van de beste zorg binnen de kliniek en als nodig oplossingen voor daar buiten. Het aanmeten van een passend (low vision) hulpmiddel draagt bij aan het behoud en vergroten van zelfredzaamheid van de patiënt.

Meer informatie?
Vraag uw oogarts tijdens uw bezoek aan Oogkliniek de Horsten, bel met de assistente via 070 76 20 300 of neem een kijkje op de website van Ergra Low Vision: http://ikwilbeterzien.nl/.


Staar, wat zijn uw opties


Staar, wat zijn uw opties.

Wat is staar?
Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend.

De behandeling.
De enige manier om staar te behandelen is middels een lens vervangende operatie waarbij de troebele lens vervangen wordt door een kunstlens. Deze operaties worden in dagbehandeling verricht onder plaatselijke verdoving. In Nederland worden ongeveer 180.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is de meest uitgevoerde operatie. Met de huidige technieken is een staaroperatie een zeer veilig uit te voeren operatie.

Kan ik dan ook weer lezen zonder bril?
Het antwoord op die vraag is: Ja! Er is een mogelijkheid om na de staaroperatie ook zonder bril te kunnen lezen. De eigen lens wordt dan vervangen door een multifocale lens. Wij gebruiken hiervoor de Symfony lens. De kosten voor de “lees” lenzen worden echter niet vergoed door u zorgverzekering, zij vergoeden alleen de lens en de operatie die noodzakelijk zijn om de staar te behandelen, de leesoptie vinden zij geen medische noodzakelijkheid.
Voor het plaatsen van de Symfony lenzen vragen wij een eigen bijdrage.

Wist u dat?
Deze multifocale lenzen hebben het leesgedeelte rondom de lens zitten, dit betekend dat als u iets boven u hoofd moet doen, bijv schilderen of stuken u ook dat goed kunt zien.
De ingreep zelf maar enkele minuten duurt, het plaatsen van de lenzen gebeurd onder plaatselijke verdoving, van de behandeling zelf voelt u helemaal niks.
Bij een lensimplantatie is het gezichtsvermogen binnen een dag al deels hersteld. Soms is het gezichtsvermogen na de behandeling bij hogere bijziendheid zonder bril beter dan vooraf met bril. Dit heeft te maken met de verkleining van het beeld bij erg sterke glazen.

Heeft u vragen over deze multifocale lenzen? Neem dan gerust contact op met onze kliniek assistenten op 070-7620300.


Patiënttevredenheidsonderzoek


Afgelopen periode heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Bosgra gekeken hoe onze kliniek scoort in patiënttevredenheid. De uitkomst van dit onderzoek wordt vergeleken met andere soortgelijke klinieken in Nederland. De uitkomst van dit onderzoek is een mooie opsteker voor ons werk en geeft meer inzicht in hoe de patiënten over ons denken en waarom ze voor ons kiezen.

De rapportcijfers variëren van een 7,9 tot een 8,4, waarbij het rapportcijfer voor de bejegening, behandeling en totaalindruk het hoogst scoren.
De belangrijkste positieve punten in dit onderzoek zijn de deskundigheid van de zorgverleners, samenwerking tussen de zorgverleners, het schoon werken in de kliniek, de aandacht voor veiligheid het goede luisteren door de zorgverleners en het op elkaar aansluiten van de verschillende afspraken.

Landelijke Benchmark Klinieken Monitor

Onderdeel Oogkliniek

De Horsen

 

 

2017

Oogkliniek

De Horsten

 

 

2016

Landelijke

Benchmark

Kliniekenmonitor

 

Juni 2018

Landelijke

Benchmark

Kliniekenmonitor

Oogheelkunde

Juni 2018

Informatievoorziening

Voorafgaande aan de

behandeling

 

7,9

 

7,9

 

8,3

 

8,1

Bejegening door de

behandelaar

 

8,4

 

8,5

 

8,5

 

8,4

Behandeling

 

 

8,4

 

8,3

 

8,5

 

8,5

Nazorg

 

 

8,1

 

8,2

 

8,2

 

8,3

Totaalindruk van de

kliniek

 

8,3

 

8,6

 

8,5

 

8,3


Enkele quotes uit het onderzoek:

“De kliniek heeft zeer betrokken artsen die goed luisteren naar de patiënt. Zij zijn ook kundig.

Ook de rest van het personeel is accuraat en vriendelijk.”

“Er wordt gelijk gekeken wat het kan zijn en direct behandeld. Heel goed dat het allemaal zo snel geregeld kon worden.”

“De operatie aan mijn oog is heel efficiënt uitgevoerd. Alle complimenten hiervoor.”

“Men is correct en duidelijk! Goed berijdbaar en genoeg parkeermogelijkheden. De kliniek heeft een rustige en luxe uitstraling! Ik voelde mij er op mijn gemak!”

“Hele goede service van het personeel zowel aan de balie als de behandelaren en artsen.”

“Zeer professioneel opgezette organisatie met een snel behandelingstraject.”

De belangrijkste reden waarom de patiënten voor Oogkliniek De Horsten kiezen, is de deskundigheid van artsen ( 41% ), gevolgd door de afstand tot huis en de korte wachttijd. Ook het advies van familie en vrienden is belangrijk bij de keuze voor onze kliniek..( 32% )

De huisarts en vrienden of familie zijn de belangrijkste verwijzers.

Bij de open vraag ‘Waarover zou u de kliniek een compliment willen geven’ worden het vaakst genoemd: de vriendelijkheid, deskundigheid, goede behandeling, efficiency, goede sfeer en schone en prachtige kliniekruimte.

Wij zijn trots op deze mooie complimenten en gaan er het komend jaar voor zorgen dat onze zorg en aandacht voor onze patiënten nog beter wordt. Door middel van een “one stop shop” in onze kliniek gaan we zorgen dat de patiënt flow nog beter wordt en de wachttijden korter.

Wij gaan er alles aan doen om u in ons gestelde vertrouwen te waren en versterken.


Werkbezoek minister Bruins aan Oogkliniek De Horsten te Wassenaar


Zelfstandige klinieken tonen minister Bruins voorbeeld zorg op de juiste plek

 

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft vanochtend op uitnodiging van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) een werkbezoek gebracht aan Oogkliniek De Horsten in Wassenaar.

De minister volgde tijdens het werkbezoek het zorgpad dat een staarpatiënt binnen de kliniek doorloopt; van intake en onderzoek tot operatie. De minister heeft in de praktijk gezien hoe ZKN-klinieken vorm geven aan het beleidsvoornemen om de juiste zorg op de juiste plek te bieden, met focus op kwaliteit en veiligheid. Uitkomstmetingen van de behandeling vormen daarin samen met de mate van patiënttevredenheid belangrijke bouwstenen. Deze informatie draagt bij aan het continue leren en verder verbeteren van de zorgverlening en aan ‘samen beslissen in de spreekkamer’.

Paulette Timmerman, directeur ZKN: “Het verheugt ons dat minister Bruins een werkbezoek bracht aan Oogkliniek De Horsten. Deze kliniek is een sprekend voorbeeld van een ZKN-kliniek waar focus op kwaliteit en veiligheid in de haarvaten van de organisatie zit. Gisteren hebben wij samen met andere partijen en minister Bruins het Hoofdlijnenakkoord Medisch-Specialistische Zorg 2019-2022 ondertekend. Dit akkoord gaat over de ambitie om de beweging naar ‘de juiste zorg op de juiste plek’ te maken. Deze noodzakelijke transformatie zorgt voor hogere kwaliteit en doelmatigheid en moet de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg waarborgen. Hiervoor moet nog wel het nodige gebeuren. Zelfstandige klinieken spelen een actieve rol in deze transformatie. Vandaag kon de minister zelf ervaren wat een ‘best in class’ kliniek te bieden heeft. We gaan graag met de minister verder in gesprek hoe ZKN-klinieken bij kunnen dragen aan het verder verbeteren van de zorg in Nederland.”

Tijdens het werkbezoek is aandacht gevraagd voor de onderscheidende positie van ZKN-keurmerk klinieken. Leden van ZKN werken stelselmatig aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het verhogen van de patiënttevredenheid. ZKN-leden worden elk jaar door een onafhankelijke certificeringsinstantie getoetst. Deze constante focus op kwaliteit en voortdurend verbeteren werpt zijn vruchten af. ZKN-klinieken scoren significant beter dan klinieken zonder het ZKN-keurmerk. Dat bewijst Elseviers ‘Beste Klinieken 2018’ op basis van de IGJ sectorrapportage ‘Het Resultaat Telt Particuliere Klinieken 2016’.

Over ZKN

ZKN staat voor Zelfstandige Klinieken Nederland. Wij behartigen als branchevereniging, sinds 1990, de belangen van onze leden. In 2018 heeft ZKN 138 leden met het ZKN-keurmerk en 8 kandidaat-leden, die samen 358 vestigingen door heel Nederland hebben. 94% van de ZKN-klinieken levert verzekerde zorg. Onze leden beschikken allemaal over het ZKN-keurmerk. Dit keurmerk staat voor medische specialistische zorg van hoge kwaliteit, voor persoonlijke aandacht, korte wachttijden, patiëntveiligheid en uitstekende service en nazorg. Zie voor meer informatie: www.zkn.nl


Het verschil tussen Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek


Sinds onze verhuizing enkele maanden geleden krijgen wij regelmatig vragen als “Wat is nu precies het verschil tussen Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek?”,
“Wat doen jullie aan ‘de andere kant’?”
“Waarom zijn jullie artsen ook daar?”
“Ik dacht dat jullie 1 waren?”
“Jullie zijn toch samen nu?”
Daarom vonden we het belangrijk om u helderheid te geven over het verschil tussen Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten.

Modern huwelijk

Eigenlijk kun je zeggen dat we een modern huwelijk hebben met Rijnzicht Oogkliniek. We wonen samen onder één dak, maar verder houden we de zaken zo veel mogelijk gescheiden.

Natuurlijk delen we net als in een goed huwelijk ook dingen met elkaar. Wij delen onze kantine, onze kleedruimte en onze artsen en ook het veiligheidssysteem. Dat leidt niet alleen tot meer gezelligheid tijdens onze lunchpauzes, maar ook tot een hechter team en betere samenwerking.

 

Maar dat is natuurlijk niet het antwoord op uw vraag.

Verzekerde zorg

Bij Oogkliniek De Horsten kunt u met een verwijsbrief van u huisarts terecht voor alles wat met oogziektes en oogafwijkingen te maken heeft. De behandeling wordt, omdat het dan een medische indicatie betreft, door uw zorgverzekering vergoed.

Cosmetische behandelingen

Maar wat als er geen medische indicatie is maar u wilt wel van u bril of lenzen af omdat u op een verjaardag van iemand gehoord heeft dat hij zijn ogen heeft laten laseren omdat hij zijn bril zat was?

Dan kunt u bij Rijnzicht Oogkliniek terecht, waar door middel van een uitgebreid oogonderzoek wordt gekeken of u geschikt bent en in aanmerking komt voor een laserbehandeling of lensimplantatie. De kosten van deze brilvervangende ingrepen worden niet door de verzekering vergoed, u betaalt deze zelf.

Samenwonen

Het voordeel van samenwonen is natuurlijk ook dat we snel kunnen schakelen, kunnen we u in de ene vleugel niet helpen dan lopen we even met u mee naar de andere vleugel.

We gebruiken beiden de OK, ook deze bevindt zich in onze eigen kliniek op onze eigen verdieping, dus dat zorgt ervoor dat de lijnen kort blijven.

De verhuizing naar Rijksstraatweg 324 in Wassenaar heeft ons samengebracht om het voor u allemaal makkelijker te maken.