Werkbezoek minister Bruins aan Oogkliniek De Horsten te Wassenaar


Zelfstandige klinieken tonen minister Bruins voorbeeld zorg op de juiste plek

 

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft vanochtend op uitnodiging van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) een werkbezoek gebracht aan Oogkliniek De Horsten in Wassenaar.

De minister volgde tijdens het werkbezoek het zorgpad dat een staarpatiënt binnen de kliniek doorloopt; van intake en onderzoek tot operatie. De minister heeft in de praktijk gezien hoe ZKN-klinieken vorm geven aan het beleidsvoornemen om de juiste zorg op de juiste plek te bieden, met focus op kwaliteit en veiligheid. Uitkomstmetingen van de behandeling vormen daarin samen met de mate van patiënttevredenheid belangrijke bouwstenen. Deze informatie draagt bij aan het continue leren en verder verbeteren van de zorgverlening en aan ‘samen beslissen in de spreekkamer’.

Paulette Timmerman, directeur ZKN: “Het verheugt ons dat minister Bruins een werkbezoek bracht aan Oogkliniek De Horsten. Deze kliniek is een sprekend voorbeeld van een ZKN-kliniek waar focus op kwaliteit en veiligheid in de haarvaten van de organisatie zit. Gisteren hebben wij samen met andere partijen en minister Bruins het Hoofdlijnenakkoord Medisch-Specialistische Zorg 2019-2022 ondertekend. Dit akkoord gaat over de ambitie om de beweging naar ‘de juiste zorg op de juiste plek’ te maken. Deze noodzakelijke transformatie zorgt voor hogere kwaliteit en doelmatigheid en moet de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg waarborgen. Hiervoor moet nog wel het nodige gebeuren. Zelfstandige klinieken spelen een actieve rol in deze transformatie. Vandaag kon de minister zelf ervaren wat een ‘best in class’ kliniek te bieden heeft. We gaan graag met de minister verder in gesprek hoe ZKN-klinieken bij kunnen dragen aan het verder verbeteren van de zorg in Nederland.”

Tijdens het werkbezoek is aandacht gevraagd voor de onderscheidende positie van ZKN-keurmerk klinieken. Leden van ZKN werken stelselmatig aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het verhogen van de patiënttevredenheid. ZKN-leden worden elk jaar door een onafhankelijke certificeringsinstantie getoetst. Deze constante focus op kwaliteit en voortdurend verbeteren werpt zijn vruchten af. ZKN-klinieken scoren significant beter dan klinieken zonder het ZKN-keurmerk. Dat bewijst Elseviers ‘Beste Klinieken 2018’ op basis van de IGJ sectorrapportage ‘Het Resultaat Telt Particuliere Klinieken 2016’.

Over ZKN

ZKN staat voor Zelfstandige Klinieken Nederland. Wij behartigen als branchevereniging, sinds 1990, de belangen van onze leden. In 2018 heeft ZKN 138 leden met het ZKN-keurmerk en 8 kandidaat-leden, die samen 358 vestigingen door heel Nederland hebben. 94% van de ZKN-klinieken levert verzekerde zorg. Onze leden beschikken allemaal over het ZKN-keurmerk. Dit keurmerk staat voor medische specialistische zorg van hoge kwaliteit, voor persoonlijke aandacht, korte wachttijden, patiëntveiligheid en uitstekende service en nazorg. Zie voor meer informatie: www.zkn.nl


Het verschil tussen Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek


Sinds onze verhuizing enkele maanden geleden krijgen wij regelmatig vragen als “Wat is nu precies het verschil tussen Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek?”,
“Wat doen jullie aan ‘de andere kant’?”
“Waarom zijn jullie artsen ook daar?”
“Ik dacht dat jullie 1 waren?”
“Jullie zijn toch samen nu?”
Daarom vonden we het belangrijk om u helderheid te geven over het verschil tussen Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten.

Modern huwelijk

Eigenlijk kun je zeggen dat we een modern huwelijk hebben met Rijnzicht Oogkliniek. We wonen samen onder één dak, maar verder houden we de zaken zo veel mogelijk gescheiden.

Natuurlijk delen we net als in een goed huwelijk ook dingen met elkaar. Wij delen onze kantine, onze kleedruimte en onze artsen en ook het veiligheidssysteem. Dat leidt niet alleen tot meer gezelligheid tijdens onze lunchpauzes, maar ook tot een hechter team en betere samenwerking.

 

Maar dat is natuurlijk niet het antwoord op uw vraag.

Verzekerde zorg

Bij Oogkliniek De Horsten kunt u met een verwijsbrief van u huisarts terecht voor alles wat met oogziektes en oogafwijkingen te maken heeft. De behandeling wordt, omdat het dan een medische indicatie betreft, door uw zorgverzekering vergoed.

Cosmetische behandelingen

Maar wat als er geen medische indicatie is maar u wilt wel van u bril of lenzen af omdat u op een verjaardag van iemand gehoord heeft dat hij zijn ogen heeft laten laseren omdat hij zijn bril zat was?

Dan kunt u bij Rijnzicht Oogkliniek terecht, waar door middel van een uitgebreid oogonderzoek wordt gekeken of u geschikt bent en in aanmerking komt voor een laserbehandeling of lensimplantatie. De kosten van deze brilvervangende ingrepen worden niet door de verzekering vergoed, u betaalt deze zelf.

Samenwonen

Het voordeel van samenwonen is natuurlijk ook dat we snel kunnen schakelen, kunnen we u in de ene vleugel niet helpen dan lopen we even met u mee naar de andere vleugel.

We gebruiken beiden de OK, ook deze bevindt zich in onze eigen kliniek op onze eigen verdieping, dus dat zorgt ervoor dat de lijnen kort blijven.

De verhuizing naar Rijksstraatweg 324 in Wassenaar heeft ons samengebracht om het voor u allemaal makkelijker te maken.


Uw oude bril krijgt een tweede leven


Veel (oud)patiënten van Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek doneren hun oude bril in onze brillenvazen die bij de receptie staan. Na de behandeling hebben zij hebben immers geen bril meer nodig, maar een oude bril kan veel betekenen voor mensen elders in de wereld.

The American School of The Hague

Onlangs hebben wij samen met Oogkliniek De Horsten een doos met ongeveer 200 oude brillen afgegeven bij The American School of The Hague. Ieder jaar brengen leerlingen van deze school een bezoek aan Nepal, Thailand en Tanzania.

Begin 2018 gaan zij naar Tanzania en worden “onze” oude billen gebracht bij de Masai-stam. De Masai maken kleding en sieraden voor zichzelf, maar ook om te verkopen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Deze sieraden zijn vaak gemaakt van kleine kraaltjes, dus goed zicht is erg belangrijk om deze sieraden te kunnen maken.

Brillen aanmeten in Tanzania

In dergelijke moeilijk bereikbare gebieden is er geen mogelijkheid om ogen op te meten met apparatuur zoals wij dat hier gewend zijn. De oogmeting daar is heel eenvoudig: de doos met brillen wordt neergezet en mensen beginnen gewoon brillen te passen. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar het is de beste (en enige) manier om iemand hier een bril “aan te laten meten”.

Geeft een bril goed zicht? Dan houden ze de bril. Geeft een bril geen goed zicht? Dan passen ze een andere bril, net zolang totdat men een goede bril gevonden heeft. In de doos met ongeveer 200 brillen die we hebben meegegeven zit er dus altijd wel 1 bril tussen waar iemand beter mee gaat zien.

Door uw bril te doneren in onze brillenvaas, geeft u niet alleen uw oude bril een nieuw leven, maar u geeft ook iemand in een ontwikkelingsland een heel nieuw zicht en nieuwe kansen.

Wij vinden het een mooi idee dat er straks een ander paar ogen door uw bril kijkt, en daar net zo blij en verbaasd over is als onze patiënten na een behandeling.


Kijk mee met een ooglaserbehandeling


‘Weet je wel hoe bang ik ben en eng ik ooglaseren vind?’. ‘En weet je dat ik GEEN idee heb hou dat nou gaat zo’n ooglaserbehandeling?’

Dat zijn uitspraken die mensen met contactlensproblemen regelmatig doen. Ze zouden eigenlijk heel graag van hun bril af zijn, maar hebben geen idee wat ze zich erbij voor moeten stellen. Zo weten zij niet dat de 500 Hertz laser van Rijnzicht Oogkliniek maar 11 seconde nodig heeft om jouw -4 te laten verdwijnen. Of dat de oogarts en het team je tijdens de behandeling enorm op je gemak stellen, omdat zij weten dat het heel spannend is.

Hoe gaat een ooglaserbehandeling in zijn werk?

In dit filmpje kun je zien hoe Stefanie met een gespannen blik onder de laser stapt. Aan het eind gooit zij tevreden haar bril met een vrolijke boog in de wilgen!

 https://www.youtube.com/watch?v=dQqVGocvwQo

Overweegt u om uw ogen te laten laseren? Denkt u na over lensimplantatie? Dan is het prettig om de ervaringen van anderen te vernemen. Lees hier het verhaal van een aantal van onze cliënten en ontdek hoe de behandeling bij Rijnzicht Oogkliniek hun leven aangenamer heeft gemaakt. Of vraag hier een informatiepakket aan.


Persbericht: Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek zijn verhuisd!


Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek zijn in de tweede week van juli verhuisd naar een prachtig nieuw pand aan de Wassenaarse Rijksstraatweg.
(persbericht Wassenaarse krant – juli)
Verhuizing Rijnzicht Oogkliniek - Oogkliniek De Horsten - Wassenaar

Beide klinieken, die al jaren met elkaar verbonden zijn, hebben in de wijde regio een zeer goede naam opgebouwd als het gaat om oogzorg. Twee markante panden worden achtergelaten. Eén in de Oegstgeester De Kempenaerstraat, de ander in Wassenaar. “Oogkliniek de Horsten was gevestigd in een oud koetshuis. Op de plek waar ooit een stoeterij was, was het heerlijk werken. Het is jammer om dit honderd jaar oude onderkomen te verlaten, maar de behoefte aan extra ruimte was dringend. Gelukkig heeft dezelfde architect ook geholpen om van ons nieuwe pand een prachtige plek te maken,” vertelt oogarts Hester van Nouhuijs.

Hoge scores

Al meer dan twaalf jaar loopt Rijnzicht Oogkliniek voorop in het zoeken naar verbetering van technieken, het verhogen van de veiligheid en het vergroten van het comfort van hun cliënten bij ooglaserbehandelingen en het plaatsen van lensimplantaten. “Deze focus op deskundigheid, veiligheid en klantgerichtheid heeft zijn vruchten afgeworpen. We scoren keer op keer zeer hoog in de klanttevredenheidsonderzoeken. In het landelijk onderzoek van afgelopen maand behaalden we zelfs een 8,6. Dat is beduidend hoger dan elders in het land. Bovendien blijkt dat de patiënten onze kliniek zeer vaak aanbevelen bij anderen.”

Een andere mooie opsteker: Oogkliniek De Horsten, dat voornamelijk verzekerde oogzorg en verzekerde operaties uitvoert, werd onlangs als beste beoordeeld in de ‘Elsevier Beste Klinieken Test 2017’.

Nòg betere begeleiding

Vanaf deze maand zijn alle voorzieningen onder één dak te vinden aan de Rijksstraatweg 324 in Wassenaar. Tegenover De Bosrand: eenvoudig te bereiken en met voldoende parkeerplek rond het gebouw. Van Nouhuijs is erg blij met de verhuizing. “Nu onze activiteiten op één locatie samenkomen, kunnen we onze patiënten nòg beter begeleiden. Ook het operatiecomplex uit Voorschoten verhuist mee. Of het nu gaat om een ooglaserbehandeling, een lensimplantaat of algemene oogheelkunde zoals staaroperaties, we houden vast aan de zeer hoge kwaliteit van behandelen en het persoonlijke contact met de patiënten die de zorg voor hun ogen aan ons toevertrouwen.”

Tevreden patiënten over de kliniek: “De nazorg en controle van de deskundige artsen is erg goed. De medische zorg en de deskundigheid waren voor mij een vereiste om met een gerust hart mijn ogen te laten laseren”. “Er is van balie tot arts goed onderling overleg; als patiënt word je van begin tot eind goed begeleid.”


Verhuisd!


ODH en RZ teams op het balkon

Twee weken geleden ontvingen we de eerste patienten op de nieuwe lokatie op de eerste verdieping aan de Rijksstraatweg 324. Met een verdwaalde ladder, de bewegwijzering nog niet compleet en een deel van de meubels in nalevering. Er is hard gewerkt en inmiddels zijn apparatuur en het team in volle actie.

We zijn erg blij met alle ruimte. En met het feit dat ook de OK afdeling op dezelfde verdieping te vinden is. Het voelt goed en went snel. Alle telefoonnummers zijn overigens meeverhuisd en onveranderd.

Bloemen voor de eerste patiente


Werkbezoek Botswana Visio International


Eerder dit jaar is onze collega Sara Heidari (optometrist) op werkbezoek in Botswana geweest via Visio International.

Sara op werkbezoek in Afrika

Visio International is een afdeling van Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen in Nederland. Zij zetten kennis in om zorgverlening en onderwijs aan slechtziende en blinde mensen structureel te verbeteren. Dit doen zij in landen met weinig financiële middelen. Zij zijn vooral gericht op kennisuitwisseling met buitenlandse organisaties.

Low vision onderzoeken

In Botswana is een programma gestart waarbij wordt ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van oogzorg en het onderwijs en de link daartussen. Er zijn trainingen gegeven aan low vision (slechtziendheid) specialisten, oogartsen, optometristen, leerkrachten en technisch oogheelkundige assistenten. Op deze manier leren zij hoe ze low vision onderzoeken kunnen verrichten bij kinderen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Visio International


Uw oude brillen voor het goede doel


Bij Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek de Horsten kunnen oude brillen worden ingeleverd voor het goede doel. Veel mensen laten immers na hun behandeling hun bril achter, aangezien zij deze niet meer nodig hebben.

COLT

De brillen zijn gedoneerd aan COLT (Cambodian Organization for Living and Temporary care). COLT is een gemeenschapscentrum net buiten Phnom Penh. Zij bieden hulp aan kinderen en families in Cambodja op het gebied van tijdelijk en langdurig onderdak, kinderopvang, onderwijs, medische- en sociale hulpverlening, duurzaamheid en sport- en spelactiviteiten.

Donatie oude brillen

Uw gedoneerde brillen zullen in de zomer meegaan naar Cambodja om daar een tweede leven te krijgen.

Bedankt voor het inleveren van uw oude brillen!

Wilt u ook zonder bril door het leven? Bespreek dit met uw oogarts en maak een afspraak bij Rijnzicht Oogkliniek.


Oogkliniek De Horsten & Rijnzicht Oogkliniek gaan verhuizen!


Afbeelding verhuisdoek Rijksstraatweg

In de zomer van 2017 verruilen wij onze huidige locaties en betrekken wij een nieuw bedrijfspand aan de Rijksstraatweg in Wassenaar.

Al onze voorzieningen onder één dak, zodat wij u nog beter kunnen begeleiden!

Oogkliniek De Horsten uit Wassenaar voor de verzekerde oogzorg & Rijnzicht Oogkliniek uit Oegstgeest voor de ooglaserbehandelingen en lensimplantaties zullen vanuit één locatie gaan werken. Ook ons operatiecomplex uit Voorschoten verhuist mee.

Voor u verandert er niet veel: op een andere voordeur na, ontvangt u van ons dezelfde professionele, persoonlijke aandacht en zorg door dezelfde specialisten.

Graag ontvangen wij u na de verhuizing in ons nieuwe pand.

Klik hier voor onze verhuisflyer met routebeschrijving.

Bezoekadres vanaf 11 juli 2017:

Oogkliniek De Horsten
Rijksstraatweg 324b
2242 AB Wassenaar
(070) 762 0300
info@oogkliniekdehorsten.nl

U kunt vrij parkeren naast het gebouw. De entree is zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het gebouw. Onze klinieken bevinden zich op de 1e etage, er is een centrale lift aanwezig.

Routekaartje De Horsten Rijksstraatweg

 


Oogkliniek De Horsten: als beste beoordeeld in de Elsevier Beste Klinieken Test 2017!


Wij zijn zeer trots om te melden dat Oogkliniek De Horsten als beste wordt beoordeeld in de Elsevier Beste Klinieken Test 2017!

Beste Klinieken Elsevier 2017

Elsevier (editie 25 februari) vergelijkt in dit onderzoek de prestaties van zelfstandige klinieken om in kaart te kunnen brengen hoe goed klinieken hun werk doen. De klinieken in dit onderzoek zijn beoordeeld op 66 indicatoren die de veiligheid van de patiënt betreffen. Die indicatoren vallen uiteen in drie categorieën:

  1. de kwaliteit van de organisatie
  2. het uitvoeren van behandelingen volgens protocollen en afspraken
  3. voorwaarden voor een optimaal resultaat bij de patiënt

Oogkliniek De Horsten heeft in dit onderzoek het hoogst mogelijke eindoordeel behaald.

Meer weten?

Wat het Elsevier-onderzoek oplevert is een meting die aangeeft in hoeverre zelfstandige klinieken de veiligheid van patiënten kunnen waarborgen én daarover willen rapporteren. Elsevier heeft 217 klinieken beoordeeld. Oogkliniek De Horsten is in dit onderzoek vergeleken met andere klinieken die staaroperaties uitvoeren.

Lees meer over de Beste Klinieken 2017

Lijst Staar klinieken Beste Klinieken Test 2017