Oogarts Monika Landesz heeft 150 staaroperaties uitgevoerd in Indonesië


Oogarts Monika Landesz heeft 150 staaroperaties uitgevoerd in Indonesië

Eind oktober is onze oogarts Monika Landesz wederom naar Indonesië vertrokken om oogheelkundige zorg te bieden. Vanwege de grote behoefte aan deze zorg heeft dokter Landesz daar gedurende 2 weken honderden patiënten gezien en 150 staaroperaties uitgevoerd. Het bezoek was dus zeer geslaagd.

monika-in-indonesie-1

‘Oogarts Wilda Batubara en ik hadden een team van drie poli assistenten en drie OK assistenten om ons heen. We hebben zelf spullen meegenomen vanuit Nederland en een deel lokaal ingekocht. We hebben 9 dagen non-stop gewerkt. Mijn collega spreekt de taal gelukkig goed, waardoor de communicatie met de patiënten uitstekend verliep. Wanneer de een aan het opereren was, deed de ander de controles en screening. Sumba is één van de armste eilanden. Er zijn heel veel mensen die zo’n forse staar hebben dat ze alleen maar licht en donker kunnen zien. De laatste ochtend vlak voor ons vertrekt kwamen er nog mensen binnen met forse staar. Helaas moesten wij deze mensen teleurstellen. Maar we komen zeker weer terug!’

monika-in-indonesie-2

Dokter Landesz is werkzaam als vrijwilliger via stichting SLAH (Stichting Leer Anderen Helpen).  Inmiddels hebben zich ruim 30 Nederlandse oogartsen hierbij aangesloten. De vrijwilligers van de stichting leveren een bijdrage aan de bestrijding van oogheelkundige aandoeningen onder de onbemiddelde bevolking van Indonesië. Elk jaar worden meerdere teams met oogartsen naar diverse gebieden in Indonesië uitgezonden om er patiënten kosteloos oogheelkundig te behandelen. Vaak gaat het om vergevorderde stadia van staar die blindheid veroorzaakt. Met kortdurende operaties krijgen deze patiënten het gezichtsvermogen terug. Dit is niet alleen van grote betekenis voor hen zelf maar ook voor hun rol in de omgeving (samenleving).