Veel gestelde vragen/ FAQ

Uw ogen zijn een kostbaar bezit. Daarom begrijpen wij bij De Horsten dat er veel vragen zijn. Lees hier de meest gestelde vragen over de behandelingen.

Staaroperaties

Hoe lang gaat een kunstlens (na een staaroperatie) mee?

Uw hele leven. Meer lezen over staar? Klik hier voor de staarbrochure.

Worden er ook staaroperaties uitgevoerd bij een hoge + sterkte?

Ja, dat kan. Meer lezen over staar? Klik hier voor de staarbrochure.

Moet ik nuchter komen voor de operatie?

Nee, dat hoeft niet. Eet iets lichts. Het is beter om geen koffie voor uw operatie te drinken. Verder is het belangrijk de dag van de operatie geen make-up en/of (dag)crème te gebruiken. Het is prettig om gemakkelijk zittende kleding te dragen en sieraden graag zoveel mogelijk af te laten.

Mag ik na de staaroperatie vliegen?

Ja, de druk in de cabine tijdens het vliegen is voor het oog en de lens geen probleem. I.v.m. nodige hygiëne, leefregels en mogelijke neveneffecten in de eerste weken na de operatie en i.v.m. de poliklinische controle 3 weken na de operatie raden wij u aan rekening te houden met planning, bestemming en verblijfsduur.

Meer lezen over staar? Klik hier voor de staarbrochure.

Consult

Ik heb geen afspraakbevestiging ontvangen. Gaat mijn afspraak wel door?

Wij versturen géén afspraakbevestigingen. Daarom is het belangrijk goed op te letten wanneer u een afspraak maakt. Maakt u een afspraak aan de balie? Dan kunt u om een afsprakenkaartje vragen.

Hoe lang kan het effect van pupilverwijdende druppels (zowel bij kinderen als bij volwassenen) aanhouden?

Dit kan 4-24 uur aanhouden. Het meeste effect op het gezichtsvermogen zal na 12 uur weg zijn. De pupil kan dan nog wel vergroot zijn.

Kan ik kiezen bij welke arts ik een afspraak maak?

Ja, dit kan. Houd er wel rekening mee dat de wachttijd per specialist kan verschillen. Ook kan het voorkomen dat door onverwachte afwezigheid of ziekte het spreekuur wordt overgenomen door één van de andere oogartsen. Echter onze vijf artsen beschikken over evenveel deskundigheid en ervaring. U kunt meer over hen lezen via het kopje “De Horsten” op de website.

Krijg ik bij vervolgbezoeken dezelfde specialist?

Zie vraag hierboven; doorgaans wel, maar het kan voorkomen dat een spreekuur wordt overgenomen of  u sneller terecht kunt bij een andere specialist. Ook kan de oogarts zelf besluiten u over te dragen aan een collega wanneer dit in uw (medisch) belang is.

Hoe lang duurt een afspraak?

Doorgaans moet u rekening houden dat u voor een consult maximaal 1 tot 1,5 uur op de polikliniek bent. Echter korter of langer komt voor en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de noodzaak pupil verwijdende druppels te krijgen of een aanvullend onderzoek.

Mag ik mijn contactlenzen inhouden?

Nee, bij de meeste consulten en met name eerste bezoeken wordt verzocht geen contactlenzen te dragen. Ook is het raadzaam om niet te veel make-up te dragen op de dag van uw bezoek.

Mag ik als patiënt geluidsopnames maken van het gesprek met de arts?

Ja, dit mag, maar alleen voor privégebruik en na toestemming van de arts.*
*Dit volgt uit de wet Openbaarmaking van de opname.

Openbaarmaking van de opname, bijvoorbeeld via social media, mag alleen na toestemming van de arts.

Druppels

Kan ik bij een gesprongen adertje in het oog doordruppelen/ -smeren?

Ja, met standaard druppels en gel wel.

Hoe lang mag ik kunsttranen gebruiken?

Deze mogen gedurende langere periode worden gebruikt, in de door de oogarts voorgeschreven frequentie. Vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat is de lucht droger en kan het gebruik van de kunsttranen u goed helpen.

Hoe kan ik een herhaalrecept krijgen?

U kunt online een herhaalrecept aanvragen. Via het formulier kunt u gemakkelijk aangeven wat u nodig hebt. Klik hier om naar het formulier te gaan.

Ook kunt u bellen naar 070 76 20 300 en direct kiezen voor optie 1 “herhaalreceptenlijn”. U kunt hier een voicemailbericht achterlaten door uw naam, geboortedatum en contactgegevens in te spreken. Ook belangrijk hierbij is om te vermelden voor welk medicijn u een herhaalrecept wil, in welke hoeveelheid en naar welke apotheek dit mag worden doorgestuurd. Bekijk hier de openingstijden van Oogkliniek De Horsten.

Is het normaal dat Acular prikt/ pijn doet bij het inbrengen?

Ja, dit is niet ongebruikelijk en kan geen kwaad. Na het druppelen is het oog even gevoelig. Als deze klachten gaandeweg verergeren is het verstandig met Oogkliniek De Horsten contact op te nemen.

Door het gebruik van de voorgeschreven druppels kunnen de ogen wat droger aanvoelen. Het gebruik van bevochtigingsdruppels (kunsttranen) is toegestaan.

Ooglidoperaties

Kan ik bij Oogkliniek De Horsten zowel mijn boven- als onderoogleden laten corrigeren?

Nee, wij voeren alleen bovenooglidoperaties uit, geen onderooglidoperaties. Lees hier meer over ooglidoperaties.

Wordt een ooglidoperatie vergoed?

In veel gevallen niet. De verzekeraars stellen strenge eisen ten aanzien van vergoeding voor deze ingreep. Voor meer informatie kunt u het best contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Lees hier meer over ooglidoperaties.

Algemeen

Kan ik mijn patiëntgegevens opvragen?

Ja dit kan, echter is het wel noodzakelijk dat de aanvrager een formulier invult en zich hierbij kan legitimeren. Gegevens over iemands gezondheid zijn gevoelig. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt dan ook dat medische gegevens bijzondere persoonsgegevens zijn. Er wordt dan ook zorgvuldig en terughoudend gehandeld bij de aanvraag en verstrekking hiervan.

Neem hiervoor contact op met de kliniek.

Kan ik bij mijn oogarts een geneeskundige verklaring aanvragen?

Nee, uw oogarts mag geen ‘geneeskundige verklaring’ (ook wel doktersverklaring) afgeven. Er wordt gehandeld volgens de regels die de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen, heeft opgesteld. Alleen een onafhankelijke arts mag deze afgeven. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: KNMG.

Wat is het verschil tussen Oogkliniek De Horsten en Rijnzicht Oogkliniek?

Bij Oogkliniek De Horsten komt u met een verwijsbrief van uw huisarts terecht voor alles wat met oogziektes en oogafwijkingen te maken heeft. Deze behandelingen worden door uw zorgverzekering vergoed.

Als er geen medische indicatie is en u wilt van uw bril of lenzen af, dan kunt u bij Rijnzicht Oogkliniek terecht voor een ooglaserbehandeling en lensimplantatie. In Nederland wordt refractiechirurgie gezien als cosmetische chirurgie. Dat houdt in dat de meeste verzekeraars de behandeling niet vergoeden. In sommige gevallen worden behandelingen wel vergoed. Vraag daar naar bij de zorgverzekering. Klik hier om door te gaan naar de website van Rijnzicht Oogkliniek.

Zijn huisdieren toegestaan in Oogkliniek De Horsten?

In verband met hygiëne en infectiegevaar zijn huisdieren niet toegestaan in onze kliniek. Hulphonden zijn wel welkom. Uw hond moet wel aangelijnd en herkenbaar zijn als hulphond (door het dragen van een dekje met het logo van uw hulphondorganisatie).

COVID-19 maatregelen

Welke maatregelen treft Oogkliniek De Horsten tegen het corona virus?

Oogkliniek De Horsten vindt de gezondheid en veiligheid van onze patiënten en medewerkers erg belangrijk. Wij volgen dan ook het beleid en advies van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie (NGRC) en met inachtneming van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor een overzicht van deze maatregelen verwijzen we u graag door naar de volgende pagina, klik hier.

Wanneer kan een afspraak niet doorgaan? Gaat mijn afspraak voor een controle door?

Er is uitsluitend toegang voor patiënten die geen corona gerelateerde klachten hebben en niet in een transmissiegebied zijn geweest. Lees hier meer.

Mijn afspraak is afgezegd in verband met het corona virus, maar ik heb nog niks gehoord. Wat moet ik doen?

Stuur een e-mail naar info@oogkliniekdehorsten.nl. Wij reageren zo snel mogelijk en zullen de afspraak zodra mogelijk met u inplannen.

Mag ik iemand meenemen tijdens mijn afspraak bij Oogkliniek De Horsten?

Kom zoveel mogelijk alleen naar de kliniek. Mocht u iemand nodig hebben ter begeleiding, neem dan maximaal één persoon mee. We verzoeken de begeleider waar mogelijk beneden in de centrale hal of buiten de kliniek te wachten en zo kort mogelijk de patiënt te begeleiden. Volg daarnaast altijd de instructies van onze assistentes.

Ben ik verplicht een mondkapje te dragen?

Wij volgen de richtlijnen van de overheid en dus zijn mondkapjes voor alle mensen van 13 jaar en ouder verplicht. Ook onze medewerkers dragen mondkapjes. Bedankt voor uw medewerking.

Neem contact met ons op

reCAPTCHA is required.