24 oktober 2018

Doppen sparen voor KNGF geleidehonden

Sinds kort zijn Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten een inzamelpunt voor de aktie Doppen sparen voor KNGF geleidehonden van het KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds). Wij dragen dit bijzondere en goede doel een warm hart toe en daarom hebben wij besloten om inzamelpunt voor deze actie te worden. U kunt uw doppen inleveren bij onze balie aan Rijksstraatweg 324b te Wassenaar.

KNGF Geleidehonden

Het KNGF leidt honden niet alleen op tot blindengeleidehond, maar ook tot assistentiegeleidehond, autismegeleidehond en buddyhond voor mensen met bijvoorbeeld PTSS. Veel mensen zijn in het dagelijks leven afhankelijk van zo’n hond.

De basisopleiding een geleidehond kost maar liefst € 5.000! Hierbij zijn alle kosten inbegrepen, denk bijvoorbeeld aan voer, medische onkosten, KNGF-instructeurs en professionele begeleiding van het pleeggezin. Door plastic doppen, van bijvoorbeeld frisdrank en melkpakken, in te zamelen en te recyclen ontvangt het KNGF geld waarmee de opleidingen van geleidenhonden kunnen worden bekostigd. Voor deze basisopvoeding zijn ongeveer 11 miljoen doppen nodig.

In 2016 is er maar liefst 100.000 kilo (!!) aan doppen ingezameld. Dat resulteerde in een opbrengst van €35.000 oftewel 7 basisopleidingen voor geleidehonden. Vanaf de start van de doppenactie in 2015 tot en met december 2017 heeft de doppenactie in totaal € 69.727 euro opgebracht. Dat zijn maar liefst 14 basisopleidingen!

Door ons open te stellen als “doppeninzamelpunt”, hopen Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten een steentje bij te dragen aan nog meer goed geleidenhondenopleidingen.

Plastic doppen: goed voor het milieu en voor KNGF!

Nu denkt u misschien dat u niet zo veel doppen gebruikt, of dat een paar doppen geen verschil maken, maar bedenk eens hoe veel doppen we met zijn allen kunnen inzamelen. U komt de doppen op allerlei verpakkingen tegen: van melkpakken en waterflesjes, tot potten pindakaas, flessen wasverzachter en slagroombussen. Er valt dus genoeg te sparen!

Door de opbrengst van het inzamelen van plastic doppen kunnen zij nog meer geleidehonden trainen. Van de plastic doppen worden kunststof pallets gemaakt. Niet alleen het recyclen van plastic is dus milieubewust, het spaart ook bomen die anders voor de pallets waren gebruikt.

Welke doppen mogen wel en welke niet?

U kunt allerlei doppen van hard plastic voor ons sparen: dopjes van mineraalwater- en frisdrankflessen tot doppen van melk- en sappakken en sportdrankjes, maar ook doppen van shampooflessen en zeeppompjes mogen worden ingeleverd. Of denk aan deksels van potten pindakaas of chocopasta.

Doppen en deksels die ‘zacht’ en buigbaar zijn mogen niet. Voorbeelden van doppen/deksels die niet worden ingezameld zijn de plastic deksels van yoghurt/kwark emmertjes.

Bekijk de video voor meer informatie:

Richtlijnen doppen sparen voor KNGF

Omdat de plastic doppen worden gerecycled, moeten deze wel aan een aantal regels en richtlijnen vanuit KNGF voldoen;

  1. We sparen alleen doppen en deksels die hard zijn. Als deksels makkelijk te verbuigen zijn of dubbel te vouwen mogen ze niet ingezameld worden. Zachter plastic smelt op een andere wijze tijdens het recycleproces. Dit verstoort en vervuilt het proces, wat extra kosten met zich kan meebrengen voor ons.
  2. De doppen en deksels moeten vrij van andere materialen zijn. Er mag bijvoorbeeld geen karton, metaal, touw of rubber aan vastzitten. Als verwijderen niet lukt, moet de dop weggegooid worden. De doppen worden namelijk vermalen en als korrels verkocht om er uiteindelijk plastic pallets van te maken. Andere materialen verstoren dit recycleproces en zorgen ervoor dat de kwaliteit van de korrels achteruit gaat. Daardoor leveren ze minder op of moeten ze soms zelfs afgekeurd worden. Door touw tussen de doppen kan de machine vastlopen.
  3. Met de code voor het recyclen van plastic die op sommige doppen staat, houden we geen rekening. Waarom doen we dat niet?Kortweg omdat niet alle doppen en deksels die ingezameld mogen worden een code hebben.
  4. We zamelen doppen alleen in als ze schoon zijn. De zakken met doppen zullen geruime tijd opgeslagen staan bij het depot. Zijn de doppen niet schoon, dan gaan ze schimmelen en stinken. De dop afspoelen is voldoende.
  5. We zamelen geen andere producten van plastic in. Geen potjes, geen lepeltjes, geen flessen et cetera. Ondanks dat dit dezelfde soort plastic lijkt, is dat meestal niet het geval. Ook gaan grotere plastic voorwerpen een ander recycleproces door en zouden ze daarom apart aangeleverd moeten worden. Dit is logistiek niet haalbaar.

Wilt u ons én de honden een handje helpen?

Lever dan uw schone doppen in bij onze balie.