18 september 2018

Computerogen

Word je blind van teveel computeren?
Het antwoord op de vraag is makkelijk. NEE, computerogen zijn vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid van het oog volgens het Oogfonds. Het is dan ook geen officiële diagnose, computerogen. Bij volwassen kan lang naar een beeldscherm kijken leiden tot vermoeidheid, wazig zien, hoofdpijn en droge ogen maar je word er niet blind van.

Let op jonge kinderen.
Je ogen ontwikkelen zich ongeveer tot je 20ste. Voor jonge kinderen kan het veel naar een scherm kijken wel gevolgen hebben voor hun zicht. Ogen die in de groei zijn kunnen misvormen door te vaak naar een voorwerp dichtbij te kijken en te weinig in de verte. Het Erasmus MC heeft 1000 kinderen van 13 jaar oud onderzocht en kwam tot de voorlopige conclusie dat een kwart van deze kinderen bijziend is. Vroeger waren dat de boeken, maar met de opkomst van de smartphone is het aantal kinderen met “slechte” ogen gestegen.

Minder fit.
Mensen die veel computerwerk doen bewegen doorgaans te weinig en worden minder fit. Het is belangrijk om je werk achter de computer af te wisselen, vaker even een pauze te nemen. Door regelmatig een pauze in te lassen wordt je productiever, creatiever en je werkt efficiënter. Dus af een toe een beetje oog-yoga en een klein rondje lopen geeft rust aan je ogen en laat je bloed weer lekker door stromen.

Wat betekent dat voor de toekomst?
Dat er aan het digitale tijdperk ook gezondheidsrisico’s zitten is best te begrijpen. Niet alleen bijziendheid, maar ook het feit dat we langdurig in dezelfde houding zitten kan lichamelijke problemen opleveren. Volgens het Arboportaal van de overheid kan langdurig werken achter een beeldscherm daarom ook gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Tenslotte kan intensief werken met een beeldscherm ook leiden tot stressklachten.