PTK

Bij een Photorefractive Therapeutic Keratectomy (PTK) behandeling wordt het voorste laagje van het hoornvlies verwijderd om daarmee de hechting van het hoornvlies of een litteken in het hoornvlies te verbeteren. Hierbij zal in enkele dagen het verwijderde laagje weer terug groeien. Deze laserbehandeling is niet bedoeld om het zicht te verbeteren en wordt alleen toegepast op verwijzing van een oogarts.

Behandeling

De PTK behandeling gebeurt poliklinisch. Bij de ingreep wordt het oog gedruppeld met verdovende druppels. Hierna wordt door de laser in ongeveer 20 seconden het betreffende laagje van het hoornvlies verwijderd. Tot slot wordt een verbandlensje geplaatst.

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen de ogen tijdelijk branderig, lichtschuw, tranend en soms pijnlijk zijn. Het gezichtsvermogen herstelt zich doorgaans binnen enkele dagen tot een goed bruikbaar niveau. Tijdens de genezingsperiode kan het zicht wisselend en het contrast zien verminderd zijn. De eerste tijd kan met name in de schemering een vermindering van het contrast zien optreden. Dit verschijnsel kan een aantal maanden aanhouden.

Om het hoornvlies goed te laten genezen worden oogdruppels voorgeschreven: dit zijn druppels om het oog vochtig te houden (kunsttranen) en druppels tegen ontstekingen (antibiotica). Gebruik deze volgens voorschrift. Omdat het oog de eerste 2 tot 3 dagen gevoelig kan zijn wordt ook paracetamol en een pijnstillende druppel voorgeschreven.

Het verbandlensje zal na een maand vervangen of verwijderd worden. U blijft in ieder geval tot dat moment de voorgeschreven druppels gebruiken. Er worden een aantal controle afspraken voor na de ingreep ingepland. Daar wordt het verdere beleid met u besproken.

Klik hier om de brochure nazorg te lezen.