Ooglidcorrectie

Bij het ouder worden verslappen de structuren in en onder de huid en kunnen de boven- en onderoogleden gaan hangen. Dit kan er niet alleen toe leiden dat u een vermoeide blik krijgt, maar ook dat u functionele klachten ontwikkelt, zoals een belemmering van het zicht, hoofdpijn, druk op de ogen of zware oogleden. Een ooglidcorrectie kan ervoor zorgen dat u weer een uitgeruste blik krijgt en/of dat u van uw klachten af wordt geholpen.

De behandeling wordt uitgevoerd op het operatiecomplex van onze kliniek in de vleugel van Rijnzicht Oogkliniek. Dit ligt aan de rechterzijde van onze verdieping. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer 45 minuten.

Lees hier in onze folder alles over ooglidcorrectie.

Verschillende vormen van ooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie kunnen hangende oogleden gecorrigeerd worden. Er wordt een dun sneetje gemaakt in de huidplooi, waarna de overtollige huid, gecombineerd met onderliggend spier en vetweefsel, wordt weggehaald. Uiteraard wordt gestreefd naar symmetrie. De wond dusdanig gehecht dat het litteken in de huidplooi valt en nauwelijks zichtbaar is.

Na de operatie zullen de oogleden met name de eerste week gezwollen en verkleurd zijn. De eerste dagen mogen geen drukverhogende activiteiten plaatsvinden (tillen, bukken, persen), om verdere zwelling te voorkomen. De hechtingen worden na een week verwijderd. Na de operatie tonen de ogen jonger en meer uitgerust. Eventuele belemmeringen bij het zien zijn verleden tijd. Wel is het van belang uzelf te realiseren dat het voortschrijdende verouderingsproces van de huid door de operatie niet wordt gestopt.

Doorgaans worden de kosten van een operatie aan de oogleden door de zorgverzekeraars alleen vergoed wanneer de afwijking ontstaan is door een aangeboren aandoening of een verlamming van de oogleden. De kosten van een bovenooglidcorrectie bedragen € 1250. Uw oogarts kan u meer uitleg geven tijdens het consult.

Minister Schippers besloot in 2017 ooglidcorrecties bij ernstige en objectiveerbare gezichtsveldbeperking in het basispakket op te nemen. Het uitvoeren van een bovenooglidcorrectie valt alleen in het basispakket indien sprake is van een ernstige en objectiveerbare gezichtsveldbeperking als gevolg van verworven verslapping of verlamming van de bovenoogleden, waarbij de overhang van het ooglid tot 1 mm of minder van het centrum van de pupil bedraagt.

Neem contact met ons op

reCAPTCHA is required.