Macula Degeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, of gele vlek. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd. Zoals in een fototoestel de film de lichtgevoelige laag is, zo is het netvlies de lichtgevoelige laag van het oog.

Het centrale deel van netvlies (de macula) zorgt voor het waarnemen van kleine details, het perifere deel zorgt er voor dat u nergens tegen aan loopt. Met de macula kan men zo scherp waarnemen doordat in het centrum de grootste concentratie aan contrast- en kleurziencellen (de kegeltjes) aanwezig is.

Het afsterven van de kegeltjes wordt maculadegeneratie genoemd. Het scherpe zien verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter. De rest van het netvlies blijft dus wel werken, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te vinden, ook al mist men dan scherpte.

Leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD)

Deze vorm komt verreweg het meeste voor. De leeftijdgebonden maculadegeneratie begint meestal na het vijftigste levensjaar. Ook kan maculadegeneratie ontstaan ten gevolge van andere ziekten (o.a. suikerziekte) of verwonding. Bij LMD kennen we twee vormen, de natte en de droge vorm. Na aanvullend onderzoek met een netvlies scan, kan bepaald worden om welke vorm het gaat. Alleen de natte LMD kan behandeld worden met een medicijn, Avastin, Eylea of Lucentis, wat in het oog geïnjecteerd wordt.

Vitaminepreparaat bij maculadegeneratie

Bij een groot onderzoek in de Verenigde Staten, de AREDS 2 studie (afgerond in 2013) is gebleken dat een specifieke combinatie van vitaminen en mineralen bewezen effectief kan zijn om de progressie van maculadegeneratie te beperken. Dit middel heeft alleen effect op een bestaande maculadegeneratie en kan maculadegeneratie niet voorkomen. Het preparaat heeft de toepasselijke naam: AREDS 2 formule en is te verkrijgen via internet op www.vitaminenoprecept.nl.

De samenstelling (in een dosering van 2 capsules) per dag is: Vitamine C 500 mg, Vitamine E 130 mg, Zink 80 mg, Koper 2 mg , Luteine 10 mg, Zeaxanthine 2 mg. Ingrediënten capsule: Maltodextrine, gelatine. De jaarlijkse kosten bedragen ong. 99 Euro. Uiteraard is dit geen vervanging van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Bij nieuwe patienten met maculadegeneratie is het algemeen advies inzake gezonde voeding: 200 gr groenten en 2 stuks fruit per dag; 2x vette vis per week.

Wilt u weten of dit preparaat ook voor u geschikt is, bespreek dit dan met de oogarts of bekijk aanvullende informatie op de website van de Macula Vereniging.

Neem contact met ons op

reCAPTCHA is required.