Macula degeneratie

Macula degeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, of gele vlek. Vaak wordt macula degeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd. Zoals in een fototoestel de film de lichtgevoelige laag is, zo is het netvlies de lichtgevoelige laag van het oog.

Het centrale deel van netvlies (de macula) zorgt voor het waarnemen van kleine details, het perifere deel zorgt er voor dat u nergens tegen aan loopt. Met de macula kan men zo scherp waarnemen doordat in het centrum de grootste concentratie aan contrast- en kleurziencellen (de kegeltjes) aanwezig is.

Het afsterven van de kegeltjes wordt macula degeneratie genoemd. Het scherpe zien verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter. De rest van het netvlies blijft dus wel werken, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te vinden, ook al mist men dan scherpte.

Bekijk hieronder het informatiefilmpje over macula degeneratie, gemaakt door één van onze optometristen.

Leeftijdgebonden macula degeneratie (LMD)

Deze vorm komt verreweg het meeste voor. De leeftijdgebonden macula degeneratie begint meestal na het vijftigste levensjaar. Ook kan macula degeneratie ontstaan ten gevolge van andere ziekten (o.a. suikerziekte) of verwonding. Bij LMD kennen we twee vormen, de natte en de droge vorm. Na aanvullend onderzoek met een netvlies scan, kan bepaald worden om welke vorm het gaat. Alleen de natte LMD kan behandeld worden met een medicijn, Avastin, Eylea of Lucentis, wat in het oog geïnjecteerd wordt. Klik hier om de informatiefolder over deze injecties te bekijken of bekijk hieronder het informatiefilmpje.

Vitaminepreparaat bij macula degeneratie

Bij een groot onderzoek in de Verenigde Staten, de AREDS 2 studie (afgerond in 2013) is gebleken dat een specifieke combinatie van vitaminen en mineralen bewezen effectief kan zijn om de progressie van maculadegeneratie te beperken. Dit middel heeft alleen effect op een bestaande macula degeneratie en kan macula degeneratie niet voorkomen. Het preparaat heeft de toepasselijke naam: AREDS 2 formule en is te verkrijgen via internet op www.vitaminenoprecept.nl.

De samenstelling (in een dosering van 2 capsules) per dag is: Vitamine C 500 mg, Vitamine E 130 mg, Zink 80 mg, Koper 2 mg, Luteine 10 mg, Zeaxanthine 2 mg. Ingrediënten capsule: Maltodextrine, gelatine. De jaarlijkse kosten bedragen ongeveer € 99. Uiteraard is dit geen vervanging van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Bij nieuwe patiënten met macula degeneratie is het algemeen advies inzake gezonde voeding: 200 gr groenten en 2 stuks fruit per dag; 2 keer vette vis per week.

Wilt u weten of dit preparaat ook voor u geschikt is, bespreek dit dan met de oogarts of bekijk aanvullende informatie op de website van de Macula Vereniging.

Amsler-kaart

De Amsler-kaart is een maat voor de functie van de gele vlek (macula) in uw oog. U kunt de gele vlek per oog testen. Dit doet u door uw ene oog af te dekken met één hand en met het andere oog naar de stip in het midden van het kaartje te kijken. Ziet u kromme lijnen, of een toegenomen vertekening, neemt u dan contact op met uw behandelend oogarts of de huisarts. De Amsler-kaart is een nuttige zelftest.

Neem contact met ons op

reCAPTCHA is required.